Gymnasieångest – En av URs alla serier


Gymnasieångest är en UR serie som handlar om den ångest många känner inför gymnasievalet. Programmet ska hjälpa folk i högstadieåldern att minska stressen som omger gymnasievalet samt underlätta att göra själva valet. Serien visar olika typer av yrken och karriärer och ger bevis på att framtiden i yrkeslivet kan vara ljus även för den elev som gjorde “fel” val. Bland ungdomar i högstadiet är tron att man bör gå en mer teoretisk linje som den naturvetenskapliga linjen eller samhällskunskapsprogrammet för att få en bra framtid mycket populär. Att motbevisa detta och andra myter om gymnasievalet är ett av de problem URs Gymnasieångest tar upp. Det finns även många ungdomar som inte har någon aning om vad de vill göra i framtiden vilket är ett annat problem serien hjälper till att lösa.

Avsnitten inleds med en monolog av programledaren William Spetz där han diskuterar olika ämnen som angår just gymnasievalet. Det andra segmentet utspelar sig på högstadiet Solskensskolan där problem folk i högstadieåldern upplever i samband med gymnasievalet visas i form av en komisk sketch. Ett exempel på en sådan sketch är det i vilket Spetz spelar en studievägledare som övertalar en elev att gå Natur istället för Dans då han själv ser det som det “smarta” valet.

Efter det följer segmentet Bra Skit där personer intervjuas om hur deras misstag och problem ledde till framgång. I ett avsnitt intervjuas Youtube-stjärnan Therese Lindgren om hur hennes panikångest ledde till att hon startade den blogg som skulle göra henne till en av Sveriges mest framgångsrika internet-personligheter någonsin. Efter Bra Skit spelas Vloggen vilket är den del i programmet där tittare kan skicka in skolrelaterade frågor till panelen som bland annat innehåller vloggaren Clara Henry. Avsnitten avslutas med intervjuer med två personer som har samma mål men valt att ta sig dit på olika sätt. Till exempel så intervjuas Maja och Björn i ett avsnitt där vi får höra hur de bägge vill starta ett eget praktiskt företag men ändå valde olika gymnasielinjer.

Seriens programledare William Spetz är en känd figur inom den svenska internetvärlden. Han blev berömd genom sin humorbaserade Youtubekanal Lillabloggen vars klipp snabbt spred sig bland ungdomar i Sverige. 2012 fick han sin eget serie i SVT vid namn Williams Lista. Serien, där William själv spelade både huvudrollen samt andra småroller, gick på SVT Play i två säsonger. Sedan dess har han gjort andra saker inom media som att exempelvis vara programledare för finalen i Melodifestivalen 2016. Det var 2015 som Gymnasieångest producerades och gav Spetz chansen att samarbeta med Utbildningsradion. På UR skola går två säsonger med sammanlagt åtta avsnitt på cirka 14 minuter var att streama gratis.

Serien Gymnasieångest är producerad av UR för att hjälpa ungdomar med det svåra valet alla i Sverige bör göra vid femtonårsåldern. Detta program skapar mycket värde då stress och ångest bland ungdomar är ett stort problem i dagens samhälle. UR är en gratis och lättåtkomlig mediakälla vilket är varför det är så viktigt att de använder sitt inflytande för att dämpa ångest och stress och inte bara fokusera på ren fakta som många andra av deras serier gör.

Privacy Policy