SR och SVT – Om Public Service


Public service är TV och radio som skapas med ändamålet att tillfredsställa sin publik. Alltså finns dessa kanaler inte för att gå med vinst utan för att skapa kvalitativ underhållning för sina tittare och lyssnare. I Sverige består public service av Sveriges Television eller SVT, Sveriges Radio eller SR samt Utbildningsradion som även kallas för UR. Dessa program finansieras med TV-avgiften som alla ägare av en TV-apparat i Sverige betalar. Detta innebär att alla public service media utlopp är gratis utöver den obligatoriska TV avgiften som alla betalar vare sig man utnyttjar public service eller ej. Public service ska vara skilt från staten på det sätt att programmen blir politiskt oberoende. Programmen skall dessutom vara religiöst oberoende. Information om samhällsstrukturer, religion, ekonomi och liknande ska finnas tillgänglig på dessa media utlopp och dessutom vara fria från all slags partiskhet.

SVT är den del av svensk public service som har i uppgift att sända ut gratis TV till det svenska folket. SVT har fem olika TV kanaler som finns tillgängliga för alla TV-ägare i Sverige vilka är SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen. Denna diversitet existerar för att kanalerna ska rikta sig mot alla i det svenska samhället. Till exempel så sänder Barnkanalen program riktade mot lite yngre medan kunskapskanalen sänder mer informativa program såsom dokumentärer. SVT1 är den största av alla de fem kanalerna och riktar sig mot alla med en rad olika program som allt från Melodifestivalen till Nyheter. SVT2 är en kanal som riktar sig mot den kulturintresserade då de exempelvis visar program på andra språk och program om andra länder och kulturer. SVT24 sänder på samma kanal som Barnkanalen fast under nattimmarna när Barnkanalen tar paus. SVT24 visar program från de andra kanalerna.

SR är förkortningen för Sveriges Radio och består av P1, P2, P3, P4, Sisuradion och P5 Stockholm. Sisuradion är en finskspråkig radiokanal. P1 sänder informativa radioprogram som handlar om ämnen såsom vetenskap, samhällskunskap, kultur och mycket mer av det slaget. P2 innefattar två huvudteman; program på andra språk än svenska samt musik. Musiken som sänds i P2 är ofta jazz, folkmusik och annan musik som är alternativ till mainstream popmusik. P3 riktar sig mot ungdomar och sänder intresseväckande och underhållande program samt populärmusik. P4 är en samling lokala kanaler. Till exempel på finns P4 Stockholm för boende i Stockholm och så vidare. P5 STHLM är en kanal som bara är tillgänglig i Stockholmsområdet.

Både SVT och SRs program går att få tillgång till från flera plattformar än klassiska TV- och radioprogram. SVT Play är en internettjänst där SVTs program går att streama gratis. UR Play är en annan internettjänst där Utbildningsradions program går att streama. På SRs hemsida, Sverigesradio.se, går det att lyssna på missade radioprogram. SVT Play, UR Play och SR Play har alla en varsin app som gör det möjligt för mobilanvändare att lätt få tag i programmen. Alla de tre apparna går att ladda ner gratis på Appstore för IPhone och IPad och på Google Play för apparater med Androids operativsystem.

Privacy Policy